Red de zeldzame Fries roodbonte-koe, een duurzame koe, die nauwelijks krachtvoer gebruikt en die voor vlees en melk geschikt is. Bewaren is belangrijk voor de behoud van de biodiversiteit, voor cultuur historische redenen en voor schoonheid. Van boer Woldring zijn 30 koeien dood gegaan door riooloverstort in zijn polder. Overheid kom je zorgplicht na.
vragen gedeputeerde Staghouwer om een ruimhartige compensatie voor geleden leed, en land in pacht van de provincie Groningen.
Veertig Fries roodbonte koeien zijn gered van de slacht. Na een lange strijd hebben eigenaars Sandra en Harald Woldring uit Haren na lange tijd gelijk gekregen: ze krijgen een uitzondering op de fosfaatwetgeving en daarmee is een groot deel van het uitstervende koeienras gered.
De familie Woldring heeft een paar zware jaren achter de rug, maar het lijkt nu (...) lees verder
Dank zij uw handtekening en onze gezamenlijke actie is deze kudde gered.
De Harense boer Woldring die vecht voor behoud van zijn kudde Friese Roodbonte koeien doet een WOB verzoek (wet openbaarheid bestuur) aan de Provincie Groningen om de correspondentie tussen de Gedeputeerde en het Waterschap boven tafel te krijgen. Hiermee wil hij duidelijkheid hebben wie de opdracht tot vernatting van de polder heeft gegeven . Door vernatting van de polder en als gevolg hiervan de oplossing van zware metalen in de polder, zijn in de jaren 2014 circa 50 koeien dood gegaan door vergiftiging met zware metalen, onstond er een weerstandsgebrek, raakten de koeien onvruchtbaar en bleven organen achter in de groei.
Door deskundigen is aangetoond dat er o.a. zwaar verhoogde mangaan- en zinkgehalten in de grond, het gras en het vee zat, aldus Woldring. Een veterinaire deskundige heeft vastgesteld dat het vee aan deze grote hoeveelheid zware metalen is doodgegaan. De vraag is nu wie opdracht heeft gegeven om al jaren niet de droogleggingsnormen voor landbouwgrond te volgen en zo een passieve vernatting te creëren. De gedeputeerde Staghouwer wijst naar het Waterschap, en het Waterschap naar de provincie Groningen. Gevolg is een patstelling, waar ik de dupe van ben. Onze veestapel heeft grote schade opgelopen en ons land is al vier jaar lang niet meer te gebruiken voor landbouw, aldus boer Woldring, die de afgelopen tijd de Provincie Groningen op allerlei manieren heeft geprobeerd te bewegen gedane beloften waar te maken. Met het verzoek krijgt de familie inzicht in alle correspondentie die er inzake de polder is gevoerd en wordt ook duidelijk hoe het kan dat een onafhankelijke instelling als het Waterschap zonder mandaat de waterstand gaat aanpassen.
Karin de Mik, correspondent van het NRC legt haarfijn uit waar het om draait..